dilluns, 17 de gener del 2011

4. Ercros.


Amb més d’un segle d’història, la fàbrica de Flix és la més antiga dels centres de producció d’Ercros. Els seu origen remunta a l’any 1897, quan un grup d’industrials Espanyola , Alemanys i Suïssos es van associar per construir la Societat Electroquímica de Flix, a la vora del riu Ebre. Aquest complex químic va ser el pioner en el sector de la química bàsica a Espanya, antecedent als polígons de Tarragona, Puertollano, Cartagena i Huelva.

La fàbrica de Flix va ser la primera d’Espanya i la tercera d’Europa en portar a cap el gran canvi tecnològic experimentat per la indústria química tradicional, l’aplicar l’electricitat al procés de la fabricació de clor. Aquest canvi va ser a causa de la gran demanda del producte.

Al 1899 la fàbrica va començar la seva activitat, i a l’any següent ja comptava amb una plantilla de 150 treballadors. Al 1904 es va donar l’exclusiva venta dels productes a l’empresa de fertilització de S.A. Cros, fundada el mateix any que la Societat Electroquímica de Flix.

Quan portava mig segle d’història, la fàbrica de Flix va patir les conseqüències del conflictes bèl·lics que hi havia a Europa. La guerra, va dificultar la producció dels productes existents i va obligar a incorporar productes nous.

Entre els anys 50 i 70 es va produir la gran expansió del negoci de l’Electroquímica de Flix que, després de constituir-se en una societat anònima amb S.A Cros com accionistes majoritaris, serà absorbida per aquesta companyia en 1974. Quinze anys més tard, amb la fusió de S.A Cros i Unión Explosivos Río Tinto, es va crear l’actual Ercros.

A l’actualitat l’activitat de producció de la fàbrica es centra principalment en la fabricació de clor i sosa, derivats del clor, dissolvents clorats i fosfat bicalcic. La seva activitat es divideix en dos: química bàsica i alimentació animal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada